بحث توازن قدرت در همه لایههای زندگی اجتماعی وجود داشته و همواره فرد یا افرادی هستند که تمایل دارند اراده خود را بر سایرین تحمیل نمایند. اما توازن قدرت زمانی به معنای واقعی خود برقرار میشود که این تحمیل کردن از جانب هیچ فرد یا گروهی رخ نداده و همگان از لحاظ قدرت و اختیار در یک سطح واقع شوند. موضوعی که متاسفانه همواره یکی از چالشهای اصلی در نظام سلامت کشور ما به شمار آمده و اراده ای برای حل آن وجود ندارد.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پرستاری، الیاس امیرآتشانی فعال صنفی پرستاری، در رابطه با بحث قدرت، توازن و یا عدم توازن آن در نظام سلامت ضمن بیان این مطلب اظهار داشت: یکی از مسائلی که باعث عدم برابری قدرت در نظام سلامت ما میشود توجه نکردن به منافع و مصالح همه گروه ها و اولویت دادن به گروهی خاص است. از این رو است که همواره شاهد شکافی عمیق در بین گروههای مختلف در نظام سلامت و یک گروه خاص هستیم.
وی در ادامه افزود: به عنوان مثال طرح تحول نظام سلامت در اردیبهشت ماه ۹۳ با هدف کاهش پرداخت از جیب مردم، ساماندهی تعرفههای پزشکی، ارتقا خدمات هتلینگ بیمارستانی، ترویج زایمان طبیعی، تقویت درمان در مناطق محروم و کم برخوردار و... به اجرا در آمد. آن هم در شرایطی که دولت از نظر مالی در شرایط بسیار سختی بود اما این طرح با اعمال نظر یک گروه خاص و در حالی که کار کارشناسی لازم بر روی آن انجام نشده بود پشت درهای بسته تصویب شد و به اجرا در آمد. این در حالی بود که شتاب زدگی و غیرکارشناسی بودن دو ویژگی کلیدی این طرح به شمار میآمد.
امیر آتشانی تصریح کرد: در نتیجه اجرای این طرحِ شتابزده فشار بسیار زیادی بر گروه پرستاری و به طور کل گروه های پیراپزشکی وارد آمد، اما تعرفههای پزشکان به بهانه حذف زیرمیزی چندین برابر شد. از این رو می توانیم بگوییم که طرح تحول مصداق بارز عدم توازن قدرت در نظام سلامت به شمار میآید. چرا که یک گروه خاص با در نظر گرفتن شرایط سایر گروهها این وضعیت را به وجود آورده و در واقع نظر اشتباه خود را بر کل نظام سلامت تحمیل نموده اند.
این فعال صنفی در بخش دیگری از سخنان خود به اعمال نفوذ جریانهای قدرت در ارکان پرستاری نیز اشاره کرد و اظهار داشت: متاسفانه در این میان نمایندگانی که از پرستاری به مراکز قدرت نظیر وزارت بهداشت نزدیک تر بودند به جای پیگیری مطالبات صنفی و تلاش برای احقاق حقوق از دست رفته ی پرستاران خود را بازیچه دست این جریان های قدرت قرار داده و به بهای اندکی جایگاه های قدرت پرستاری را معامله نمودند.
وی در پایان خاطر نشان کرد: بنابراین در نتیجه ی عدم توازن قدرت، نظام سلامت دچار چالش های همیشگی و هر روزه بوده و متضرر اصلی این روال ناصحیح در درجه ی اول مردم و بیماران هستند که بهره مندی از خدمات بهداشتی و درمانیِ مطلوب یکی از ابتدایی ترین حقوق شهروندی آنان به شمار می رود.