1400/03/17١٠:٠٦

کادر درمان در معرض خطر فرسودگی شغلی در اپیدمی کرونا

کادر درمان در معرض خطر فرسودگی شغلی در اپیدمی کرونا

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی گفت: فشار ناشی از کار در بخش کرونا و استفاده از لباس خاص و غیره میتواند کادر درمان را دچار فرسودگی شغلی کند.

به گزارش پایگاه اطلاع رسانی سازمان نظام پرستاری به نقل از خبرگزاری علم و فناوری از گلستان؛ پرستاران و کادر درمان فرشتههای خسته این روزهای ما هستند که با وجود آنکه با موج بزرگی از بیماران مبتلا به کووید19 سرو کار دارند اما با عشق و مسئولیت تلاش کردند که به وظیفه خود به درستی عمل کنند.

گرچه کادر درمان در برابر مقابله با ویروس کرونا حماسهساز شدند اماکرونا اثرهای منفی از جمله اضطراب و افسردگی برای آنها در لایههای زندگی به ارمغان آورده است که شاید در بحبحه کرونا و فشردگی کار کادر درمان و پرستاران کمتر به آن توجه شده است.

علاوه بر آن برای خانواده های کادر درمان نیز در این ایپدمی کرونا تجربه سخت و فراموش نشدنی مثل ابتلا به کووید19 را تجربه کردند و  در خط مقدم مقابله با کرونا تعداد زیادی از این سفیدپوشان جامعه نیز در طول این مدت با تجربه بیماری یا شهادت همکاران خود براثر این ویروس منحوس آزرده خاطر شدند و از سویی دیگر آلام و دردهای مردم جامعه و فوت روزانه برخی از بیماران کرونایی که با آنها سروکار داشتند همه و همه فشار روحی و روانی خاصی به این قشر پرتلاش جامعه وارد کرده است.

محدثه مهدوینژاد،کارشناس ارشد روانشناسی بالینی و کارشناس بهداشت و درمان مرکز بهداشت در اینباره در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری در گلستان گفت: بیماری کووید19 یک بیماری ناشناخته است و متاسفانه به دلیل قدرت سرایت بالایی که این بیماری دارد در طول یک سال گذشته در کل جهان انتشار یافته است.

مهدوینژاد بابیان اینکه شیوع این ویروس فشار جسمانی و روانی شدیدی برانسان ها بهویژه کادر درمان وارد کرده است، ادامه داد: تعریف بهداشت جهانی از سلامت روان این است که فرد توانایی کامل برای ایفاء نقشهای جسمانی و روانی اجتماعی داشته باشد و براساس این تعریف اگر فردی دچار کرونا باشد قطعا روابط اجتماعی آن تحت شعاع قرار میگیرد و روی عملکرد روانی و عملکرد جسمانی آن تاثیر شدیدی این بیماری بهوجود میآورد.

وی تصریح کرد: براین اساس باید بگوییم که نخستین تاثیر کرونا بر انسانها سلامت روان است،  تضعیف روان و از دست دادن موقعیتهای شغلی و تغییر در وضعیت اقتصادی با شیوع کرونا از یک سو و مرگ و میر افراد براثر کرونا از سویی دیگر روی روان انسانها تاثیر میگذارد.

این کارشناس ارشد روانشناسی بالینی معتقد است؛ در طول اپیدمی کرونا خانوادههای که بیماران آنها براثر این بیماری جان باختند نتوانستند برای آنها مراسم سوگواری برگزار کنند و از این مراسمها بهعنوان « سوگ بدون آغوش» یاد میشود و این مهم به سلامت روان جامعه نیز تاثیرگذار بوده است.

مهدوینژاد متذکر شد: باید تلاش کنیم با آموزش مهارت زندگی با تکنیک مدیریت استرس و اضطراب در سطح جامعه، استرس موجود را کاهش دهیم و در حال حاضر روانشناسان مرکز بهداشت از طریق خط 4030 این کار را انجام میدهند و با تماس با خانواده سوگواران این مشکل را کنترل میکنند.

وی به فرسودگی شغلی کادر درمان و پرستاران براثر بیماری کووید19 اشاره کرد و گفت:  کادر درمان به دلیل رویارویی با حجم بالایی از بیماران بدحال و همچنین افزایش شدید ساعت کاری و ابتلای خود به کووید 19 و یا ابتلای همکاران و یا اعضای خانواده در حال حاضر فشار روانی شدیدی را تجربه میکنند و این اتفاقات و عدم کنترل بر بیماری میتواند تاثیر جدی به سلامت روان، کارکرد اجتماعی و سلامت روحی آنان بگذارد.

کارشناس مرکز بهداشت معتقد است که فشار ناشی از کار در بخش کرونایی و استفاده از لباس خاص و مسائلی که در طول یک سال اخیر بهوجود آمده میتواند کادر درمان را دچار بیخوابی، گیجی و در صورت تداوم سردرد و در نهایت دچار فرسودگی شغلی کند.

مهدوینژاد فرسودگی شغلی را یک واکنش مداوم برشمرد و گفت: هسته فرسودگی شغلی نقصان انرژی درونی است و در شرایط موجود کادر درمان در معرض فرسودگی شدید قرار میگیرند و این فرسودگی میتواند با کرختی روانی، سستی عاطفی، پرخاشگری و عوامل روانتنی مثل معده درد، سردرد و در نهایت غیبت از کار، کاهش تعهد شغلی ،افت کیفیت خدمات پرستاری و نارضایتی از عملکرد شغلی همراه باشد.

وی بابیان اینکه کادر درمان نیازمند خدمات ویژهای هستند تا بتوانند تابآوری خود را در اپیدمی کرونا افزاش دهند، افزود: اگر بخواهیم تاثیر کرونا بر سلامت روان را بررسی کنیم باید به این نکته توجه کنیم ترس از ابتلا به بیماری کووید 19 بسیار مخرب است و چون این کادر درمان و پرستاران با بیماران سرو کار دارند میتواند این ترس و اضطراب را همواره همراه خود داشته باشد و این ترس میتواند منجر به تشنجهای روانی و جدی در در بین کادر درمانی شود.

این مقام مسئول تاکید کرد: این استرس از طرف بدن یک پاسخ طبیعی دارد، یعنی افزایش سطح کورتیزول و تحریک سمپاتیک که اگر در طولانی مدت اتفاق بیفتد بسیار مخرب است و منجر به تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود و این امر منجر خواهد شد که فرد دچار بیماری جسمی و روانی بسیار زیادی شود.

مهدوینژاد بیان کرد: تحقیقات نشان میدهد احساسات مثبت و قدرشناسی ارتباط تنگاتنگی با سلامت روان انسانها دارد و سپاسگزاری از کادر درمان در این بحران میتواند به آنها کمک کند که با تشنجهای فعلی کنار بیایند.

وی ابراز داشت: تشکر و قدردانی به احساسات فعلی آنها اثر مثبتی میگذارد و قدردانی از آنها باعث میشود که موقعیت شغلی  آنها را بالاببرد و به آنها کمک میکند که شادتر باشند.

کارشناس ارشد روانشناسی بالینی اعتقاد دارد که با تشکر و قدردانی احساس پرستاران و کادر درمانی به زندگی مثبت تر و روحیه آنها تقویت میشود و به همان اندازه احساس شادی میکنند و کمتر دچار اضطراب میشود و میتواند در محیط کار و زندگی خود تعادل ایجاد کنند.

مهدوینژاد افزود: راهکار زیادی وجود دارد که مسئولان کشوری برای تشکر از کادر درمان میتوانند از آن استفاده کنند تا خستگی که بر این عزیزان وارد شده کاهش پیدا کند و همچنین انتظار میرود مردم با رعایت پروتکلهای بهداشتی قدردان اقدامات کادر درمان باشند و با این مهم فشار کاری  نیز از دوش پرستاران و کادر درمان برداشته خواهد شد.


 
نسخه چاپي

 

برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام :
ايميل : 
*نظرات :
متن تصویر را وارد کنید: