1400/12/25١٠:٣٢
رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری قم:
پرستاران در انتظار تبدیل وضعیت هستند/حقوق نیروهای شرکتی خیلی کم است
رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری قم گفت: از ابتدای شیوع ویروس کرونا تعداد زیادی پرستار در قالب نیروهای شرکتی و قراردادی در مراکز درمانی استان قم جذب شدند. وزارت بهداشت باید وضعیت این نیروها را که در انتظار تبدیل وضعیت هستند، تعیین تکلیف کند .
علیرضا طریقی خدام در گفت و گو با خبرنگار سازمان نظام پرستاری افزود: مهمترین مشکل پرستاران قم؛ مسئله تبدیل وضعیت نیروهای پرستاری غیر رسمی است. در حال حاضر در استان قم حدود۲۰۰ نفر نیروی شرکتی داریم که تبدیل وضعیت نشدهاند و حقوق آنها نسبت به نیروهای استخدامی خیلی کمتر است.
طریقی خدام درباره تبدیل وضعیت نشدن پرستاران در استان قم توضیح داد: در این زمینه به صورت مداوم پیگیر بودهایم. و قرار بود تبدیل وضعیت نیروهای پرستار انجام شود. اما متاسفانه مجلس درباره این موضوع نظری نداد. مدعی بودند که در طرح ساماندهی نیروهای شرکتی و قراردادی قانون داریم. استدلال ما این بود، که خیلی از پست های وزارت بهداشت بلاتصدی است و بیشترین آسیب را نیز در بحران کرونا مدافعان سلامت به ویژه پرستاران متحمل شده اند، بنابراین باید این افراد استخدام شوند.
رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری قم گفت: اگر سایر وزارتخانهها میخواهند تبدیل وضعیت نیروهایشان را انجام دهند؛ شایسته است این کار با در نظر گرفتن اولویت انجام شود. پرستاران در بحران کرونا بیشترین سختیهایی را متحمل شدند. همه آنان مبتلا به کرونا و برخی از آنها شهید شدهاند؛ همچنین علاوه بر اینکه خودشان دچار آسیب شدهاند خانوادهایشان نیز از این موضوع مستثنی نبودند، بنابراین شایسته است، مدافعان سلامت در اولویت تبدیل وضعیت قرار بگیرند.
طریقی خدام بیان کرد: با تبدیل وضعیت پرستاران، شرکتی، قراردادی و طرحی، میتوان انگیزهای برای آنها ایجاد کرد، تا در ادامه مبارزه با این بیماری خسته نشوند و در آینده و با بحرانهای بعدی به مشکل بر نخوریم.
وی ادامه داد: درباره تبدیل وضعیت پرستاران شرکتی؛ پیشنهاد این بوده که این اجازه را وزارت بهداشت بدهد، تا از طریق دانشگاهها و با آزمون داخلی این افراد استخدام شود. نه آزمونی که از طریق سازمان سنجش است.
رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری قم اضافه کرد: در حال حاضر نسبت پرستار به تخت در استان قم، نسبت به استانهای دیگر نزدیک 9 دهم تا یک است. در این میان حدود 10 تا 15 درصد از همکاران به علت داشتن وضعیت ایثارگری تبدیل وضعیت شده اند؛ اما بیش از 80 درصد از همکاران غیر رسمی با وجود اینکه خودشان در دوران کرونا ایثارگری کرده اند، هنوز تبدیل وضعیت نشده اند. پیگیر هستیم تا هرچه سریعتر آنها نیز تبدیل وضعیت شوند.
طریقی خدام درباره ابتلا پرستاران به کرونا و تعداد شهدای این استان گفت: با توجه به شرایطی که در استان قم بود، تعداد مبتلایان در اوایل کرونا بالای 90 درصد بود، اما بعدها و در موج سوم تا چهارم حدود 50 تا 60 درصد مبتلا به کرونا داشته ایم. در استان قم در گروه پرستاری با فوت پرستار روبه رو نبودیم اما در سایر گروههای خدماتی 8 فوتی داشتیم .
وی گفت: بعد از تبدیل وضعیت پرستاران مهمترین مسئلهای که در این شرایط اقتصادی و تورم باید به آن توجه شود؛ طبق ماده ۵۲ آئین نامه اداره استخدامی کشور، اضافه شدن آیین نامه فوق العاده خاص به حکم پرستاران است، تا با اضافه شدن فوق العاده خاص به حکم پرستاران کمکی برای معیشت آنها در این شرایط اقتصادی و تورم باشد.
رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری قم درباره آئین نامه فوق العاده خاص بیان کرد: با اجرای فوقالعاده خاص مبلغی به حکم حقوقی پرستاران اضافه می شود و حکم حقوقی است که با ضریبی محاسبه میشود، این ضریب می تواند یک، دو یا سه باشد و در صورت تصویب، این ضریب را هیئت امنای دانشگاهها و وزارت بهداشت باید با توجه به شرایط افراد تعیین کنند.
وی ادامه داد: برخی افراد محاسباتی را داشتند که اگر فوق العاده خاص با ضریب سه پرداخت شود بودجه ای بالای 60 هزار میلیارد می خواهد که این رقم بالا است به همین خاطر پیشنهادی از طریق سازمان نظام پرستاری ارائه داده ایم، که با توجه به رقم بالای این بودجه، فوق العاده هاص برای افرادی که به بیمار نزدیکتر هستند و سختی کار بیشتری دارند با ضریب سه محاسبه شود و برای بقیه گروهها این ضریب پایین تر باشد.
طریقی خدام ادامه داد: اگر فوق العاده خاص با ضریب سه برای پرستاران اجرا شود؛ مبلغ آن هر چقدر باشد قطعا باعث بالا رفتن انگیزه پرستاران و بهتر شدن وضعیت معیشت آنان می شود.
رئیس هیئت مدیره نظام پرستاری قم درباره اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری گفت: با توجه به تاکید رهبر انقلاب درباره اجرا شدن قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری و پیگیری های سازمان نظام پرستاری، منتظر هستیم تا هیئت وزیران تائید نهایی را بدهند تا در اردیبهشت ماه پرستاران طعم اجرای این قانون را بچشند..
وی ادامه داد: اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری به نفع مردم و پرستاران است، زیرا هزینه درمان مردم کم میشود، و پرستاران نیز خدماتشان دارای درآمد و هویت میشود، همچنین اجرای این قانون میتواند به نفع بیمهها و بیمارستانها باشد.
طریقی خدام افزود: مشکل دیگر پرستاران این است که هنوز قانون ارتقای بهره وری در بعضی مراکز خصوصی اجرا نمیشود، یا به صورت ناقص اجرا میکنند.هدف این قانون بیشتر این بوده که گروه پرستاری ساعت کاری کمتری داشته باشد. اجرای این قانون باعث می شود؛ کیفیت کاری پرستاران بالا برود و همچنین شب کاریها و روزهای تعطیل حقوقشان یک و نیم برابر حساب شود. پیگیر هستیم تا این قانون در همه بخش های دولتی و خصوصی اجرا شود.
نسخه چاپي
برای این خبر نظری ثبت نشده است
نظر شما
نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
متن تصویر را وارد کنید: | |