1404/04/22١٨:٣٥
رئیسکل سازمان نظام پرستاری مطرح کرد
پارادوکس پرستاری در ایران، کمبود و مازاد همزمان نیرو
رئیسکل سازمان نظام پرستاری گفت: اگر بخواهیم حداقل به استاندارد ملی برسیم به 1.8پرستار به ازای هر تخت بیمارستانی نیاز داریم و این یعنی حدود ۱۰۰ هزار پرستار کم داریم که با استخدام سالانه 10 هزار پرستار سالها طول می کشد اما امروز با پدیده عجیبی رو به هستیم و شاهد کمبود و مازاد همزمان پرستار در ایران هستیم.
بهگزارش روابطعمومی سازمان نظام پرستاری دکتر احمد نجاتیان در برنامه تهران۲۰ افزود: این عدد برای شرایط فعلی است اما هر سال حدود پنج هزار پرستار از بیمارستانها خارج میشوند. از این تعداد حدود سه هزار و ۵۰۰ پرستار بازنشسته میشوند حدود هزار و ۵۰۰ پرستار هم ترک کار میکنند.
رئیسکل سازمان نظام پرستاری افزود: از طرف دیگر اگر توسعه و ساخت بیمارستانها را در نظر نگیریم و به عدد ۱۰۰ هزار کمبود پرستار برسیم، زمان طولانی نیاز است تا بتوانیم این تعداد پرستار را جذب کنیم. ۱۰۰ هزار پرستار استاندارد ملی است، اگر بخواهیم مشابه استاندارد سایر کشورهای منطقه عمل کنیم این عدد به کمبود ۱۵۰ تا ۲۰۰ هزار پرستار خواهد رسید.
نجاتیان ادامه داد: پرستارانی که ترک کار میکنند برخی یا بهدلیل سختی شغل پرستاری خانهنشین میشوند یا برخی هم مهاجرت میکنند. البته تا پیش از جنگ ۱۲ روزه آمار مهاجرت پرستاران رو به کاهش بود، هر چند آمار هنوز بالا است، البته نمیدانیم در آینده چه پیش آید. تا پایان سال گذشته حدود ۱۸۰۰ نفر متقاضی مهاجرت در سال داشتیم و این به جز کسانی که تغییر شغل داده یا خانهنشین میشوند.
پرستاران چقدر حقوق میگیرند
وی اضافه کرد: یک پرستار بر اساس قانون ارتقای بهرهوری در هفته بهطور متوسط حدود ۳۸ ساعت کار موظفی انجام میدهد و بابت این ساعت کار مانند همه کارکنان دولت حقوق دریافت میکند. برای مثال برای یک پرستار تازه استخدام این عدد حدود ۱۵ میلیون تومان است و هر چه سابقه پرستار بیشتر باشد این رقم افزایش مییابد. همچنین پرستاران علاوه بر این حقوق یک تعرفه هم دریافت میکنند که متوسط کشور بین شش تا هفت میلیون تومان است.
شرایط کار پرستاران ویژه است و باید ویژه دیده شود
رئیسکل سازمان نظام پرستاری بیان کرد: نمیخواهیم پرستاری را با دیگر مشاغل مقایسه کنیم، اما برای مثال در همین شرایط جنگی زمانی که تهران تعطیل شد پرستاران حضور داشتند یا در شرایط دیگری مانند شرایط آبوهوایی که بسیاری از مشاغل تعطیل میشوند، برعکس فشار کاری پرستاران افزایش پیدا میکند. بر همین اساس شرایط کار پرستاران ویژه است و باید ویژه دیده شود.
نجاتیان گفت: از طرف دیگر با پدیده بد دیگری هم مواجه هستیم و آن معوقه و تاخیر در پرداخت کارانه و تعرفه پرستاران است. تعرفه پرستاران در سطح کشور بهطور متوسط بیش از 6 ماه معوقه دارد، در مورد اضافهکار هم به همین صورت است.
وی اضافه کرد: اقداماتی که برای کاهش مطالبات پرستاران در سال گذشته و با شروع دولت چهاردهم انجام شد، رساندن معوقات پرستاران از بیش از 10 ماه تاخیر به حدود 6 ماه بود. همچنین در پایان سال گذشته رشد خوبی در عدد اضافهکار پرستاران شاهد بودیم.
تعرفه پرستاران هنوز برای نگهداشت نیروها کافی نیست
رئیسکل سازمان نظام پرستاری افزود: در حوزه تعرفه هم سالهای گذشته اقداماتی انجام شد و افزایش پیدا کرد، اما این عدد هنوز عدد مناسبی برای جذب و نگهداشت نیرو نیست. امروز در آزمون استخدامی که دفترچه آن منتشر شده است متقاضی کم داریم، چرا که حقوق ۲۰ میلیون در تهران اجاره خانه را تامین نمیکند.
پرستاران مهاجر به آلمان ماهانه 4 هزار یورو حقوق می گیرند
نجاتیان ادامه داد: با این مشکلات مواجه هستیم. خواهش ما این بوده است که دولت و وزارت بهداشت تمهیداتی در نظر بگیرند که بتوانیم پرستاران را در تهران برای حفظ سلامت مردم و ارائه خدمات به مردم نگهداشت کنیم.
رئیسکل سازمان نظام پرستاری گفت: درآمد پرستاران در کشورهای دیگر با ایران قابل مقایسه نیست. برای مثال یک پرستار معمولی که بهراحتی میتواند به آلمان مهاجرت کند، حدود چهار هزار یورو حقوق میگیرد. اگر با ریال حساب کنیم میتوانیم به عدد آن برسیم. حداقل آن این است که میتواند یک زندگی معمولی و ساده و بدون دغدغه را داشته باشد.
وی ادامه داد: البته حق همه کارکنان است که با یک شیفت کاری بتوانند یک زندگی متعادل داشته باشند، و مجبور به اضافه کاری اجباری نباشند.
نجاتیان اضافه کرد: امروز پرستاران هم بهدلیل کمبود نیرو و هم بهدلیل کمبودهایی که در حقوقشان هست، مجبور هستند ۸۰ ساعت اضافهکار اجباری بیایند و در کنار آن باید مالیات پلکانی هم پرداخت کنند، این مواردی است که معیشت پرستاران را متاثر کرده است.
هم کمبود پرستار و هم مازاد پرستار داریم
رئیسکل سازمان نظام پرستاری افزود: امروز کمبود نیرو داریم، پرستار هم داریم. بسیاری از پرستاران دوره کرونا با امتیاز آن دوره جذب شدند و امیدواریم بقیه آنها هم در این دوره جذب شوند. ما کمبود نیروی کار پرستار نداریم. سالانه حدود ۱۵ هزار فارغالتحصیل پرستاری در کشور داریم و اگر قدرت جذب در کشور داشته باشیم که پیشنهاد ما هم جذب حداقل سالیانه ۱۰ هزار پرستار است، از همین فارغالتحصیلان هر سال میتوانیم کمبود نیرو را جبران کنیم.
وی گفت: در کشور با پدیده عجیبی مواجه هستیم که هم کمبود پرستار داریم و هم مازاد پرستار داریم. باید یک برنامه بلند مدت و پایدار برای پرستاری به کمک دولت دیده شود.

نام : | |
ايميل : | |
*نظرات : | |
| |
متن تصویر را وارد کنید: | |